Muzička slušaonica

Od davnine je čovječanstvo sanjalo kako da „uhvati“ ljudski glas. Već u spisima iz staroga vijeka opisani su složeni i rijetki strojevi za oponašanje ili pojačavanje ljudskoga glasa. Prošli su vjekovi, a želje za reproduktorom zvuka ostvarene su samo u obliku raznih muzičkih automata, odnosno kutijica koje su svirale razne melodije, a pokretao ih je zapravo satni mehanizam. 1877. je Edison u svom dnevniku prvi zabilježio riječ phonograph, da bi 6. prosinca iste godine na Edisonovom fonografu bile reproducirane prve riječi pjesmice „Mary had a little lamb“. Emil Berliner 26. rujna 1887. ispunjava patentnu prijavu za metodu snimanja zvuka laterarno urezanom brazdom na ploču - bilo je to rođenje gramofona. Prve ploče promjera 12,5 cm izrađene od šelaka nastaju 1897. i reprodukcija je bila samo s jedne strane.
U Zagrebu je 1926. osnovana i počela s radom tvrtka za proizvodnju gramofonskih ploča Edison Bell Penkala Ltd. čemu je pogodovao zemljopisni položaj Zagreba za širenje trgovine gramofonima i pločama na jugoistok Europe i Bliski Istok.
Gramofon kao novotarija dvadesetog stoljeća bio je od ondašnjeg građanskog društva od samih početaka dobro prihvaćen. Bilo je čak pitanje ugleda, svaka je „bolja kuća“ trebala imati gramofon i odgovarajući broj aktualnih gramofonskih ploča.
Što se tiče glazbenog repertoara na gramofonskim pločama, u početku se ponajviše njegovao izbor najpoznatijih orkestralnih skladbi. Prednjačili su valceri, polke, i koračnice poznatih skladatelja, zatim putpuriji melodija iz raznih opera, klasičnih opereta itd. Tadašnje šelak ploče vrtile su se na 78 okretaja, da bi 1948. bile prvo uvedene LP ploče na 33 okretaja i naposljetku godinu kasnije dolaze na tržište singlice na 45 okretaja u minuti. Audio compact disc predstavljaju Philips i Sony 1980. godine, a disk se pri reprodukciji vrti na oko 200 o/min. Gramofoni i ploče s vremenom su potisnuti na marginu i nalazimo ih još jedino u kolekcijama audiofila ili u Muzejima.
Ovdje imate jedinstvenu priliku autentičnim zvukom reprodukcije sa ploča iz muzejskog fundusa osjetiti duh tridesetih godina prošlog stoljeća.


 

 • Enrico Caruso - Iris. - Serenata 2:30
 • Barun Trenk - potpouri S. Albini 6:26
 • Schubert - Leise flehen meine Lider 3:29
  SALON ORCHESTER E. SONNTAG
  Izdanje Elektron d.d. ZAGREB
 • Serenada od Tosellia 3:30
  Sinfonijski orkestar, izdanje Elektron d.d. ZAGREB
 • Geschichten aus dem Wienerwald - Johann Strauß 8:52
  Alois Melicher u. d. Philharmonische Orchester Berlin