odaberite godinu:

BEZBROJ LICA PERIODNOG SUSTAVA ELEMENATA

21.12.2010

U srijedu, 22. prosinca 2010. s početkom u 12 sati, u Tehničkom muzeju otvara se izložba Bezbroj lica periodnog sustava elemenata

 

Poštovani,
 
u srijedu, 22. prosinca 2010. s početkom u 12 sati, u Tehničkom muzeju otvara se izložba
 
Bezbroj lica periodnog sustava elemenata
 
Autor izložbe Bezbroj lica periodnog sustava elemenata je naš poznati popularizator znanosti dr. sc. Nenad Raos, koga se vjerojatno mnogi sjećaju po zanimljivim i jako posjećenim izložbama Nobelovac Vladimir Prelog – novo lice kemije, Deset kemijskih pokusa koji su promijenili svijet i Ljepota molekulskih struktura.
 
Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline. Prva govori o Mendeljejevu i njegovom djelu (predviđanje još neotkrivenih kemijskih elemenata). Druga cjelina govori o prethodnicima periodnog sustava, dok je treća cjelina posvećena povijesti otkrivanja kemijskih elemenata.
 
Posebna  atrakcija izložbe je originalan prikaz periodnog sustava dimenzija  3 x 7 x 2 m. Interaktivna instalacija služi i kao rekvizit u kvizu Poznajemo li periodni sustav? U kvizu se dva učenika ili dvije grupe natječu koja će postići više točnih odgovora na dva pitanja postavljena za svaki element.
 
I još jedna zanimljivost. Iz Newlandsova zakona oktava možemo napisati glazbu za svaku kemijsku formulu, za svaku kemijsku reakciju. Kod nas će biti prikazana glazba koja se zove Triježnjenje. Oksidacija alkohola (etanola) u etanol, a potom u octenu kiselinu – to je reakcija koja se događa i u našem tijelu, u jetrima, nakon terevenke.
 
Izložba Bezbroj lica periodnog sustava elemenata biti će otvorena do 27. veljače 2011. u uredovno vrijeme Muzeja (utorak – petak od 9 do 17 sati, a subota – nedjelja od 9 do 13 sati). Cijena ulaznice je 10 Kuna.
 
Pozivamo vas da nam se pridružite.
 
Odnosi s javnošću
 
Miljenko Paunović
tel. 4881-625
 
Autor fotografija: Zvonimir Ambruš

povratak