VRATIO SE "MALIŠAN"

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 07.04.2010. / 07.04.2010.
vrijeme održavanja: 12.00
organizator: Tehnički muzej, Zagreb

Nakon dvije godine restauratorskih radova, u Odjelu prometnih sredstava zasjat će punim sjajem podmornica CB 20  iz Drugoga svjetskog rata.
Izgrađena 1943. godine u Italiji, služila je za izviđanje obalnog područja i uništavanje lučkih postrojenja i brodova.  Pred kraj Drugoga svjetskog rata zarobljena je i pridružena Jugoslavenskoj ratnoj mornarici gdje je dobila oznaku P-901 ili kako su je od milja zvali „Mališan“. Teška 40 tona, dugačka 15 metara i široka 3 metra pripadala je kategoriji tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima opsluživala su je tri mornara i časnik. Naoružana je bila s dva torpeda.
To je jedini preostali primjerak (od 26 proizvedenih) u potpunosti sačuvan i originalan.
Podmornica je bila izložena u stalnom postavu Muzeja pedesetak godina pri čemu je do izražaja došla nepripremljenost podmornice za muzejsko izlaganje pa se moralo pristupiti ozbiljnim restauratorsko-konzervatorskim zahvatima. Različiti materijali u unutrašnjosti podmornice i izvana počeli su pokazivati istrošenost uslijed raznih nepoželjnih čimbenika i međusobnih kontakata. Kako bi došlo do prilagođavanja podmornice muzejskom izlaganju, bilo je potrebno izraditi detaljan plan zaštite i obnove, a rezultat promišljanja i konačnog uređenja podmornice posjetitelji će moći vidjeti već od 7. travnja 2010. kada  će podmornica biti svečano otvorena za javnost.
Nastojanja su (ako se uspiju riješiti sve sigurnosno tehničke mjere)  da od 8. do 18. travnja 2010. u prijepodnevnim terminima (radnim danima 10 – 13 sati, a vikendom  9 – 12 sati)  podmornica bude otvorena za razgledavanje iznutra. O tome će javnost biti obaviještena putem medija.

povratak