TESLA ZA SVAKOG

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 28.01.2014. / 28.01.2014.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Renato Filipin

Zvonimir Rudomino će u utorak, 28. siječnja 2014, u 18 sati održati predavanje s temom TESLA ZA SVAKOG

Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle. U okviru Dana Nikole Tesle kod nas možete na prigodnim predavanjima saznati više o njegovom životu i radu. Dani Nikole Tesle održavaju se od 27. do 30. siječnja 2014.

U utorak, 28. siječnja 2014, u 18 sati Zvonimir Rudomino, održati će predavanje TESLA ZA SVAKOG

Još od kraja 19. stoljeća javne demonstracije električnih pražnjenja Teslinih transformatora oduševljavaju javnost i bude strahopoštovanje, ali dublje razumijevanje načina njihovog rada rezervirano je za stručnjake sa odgovarajućom razinom tehničkog predznanja. Situacija je još složenija kad se radi o razumijevanju Teslinih sustava za prijenos električne energije putem jednog električnog vodiča i bežičnim putem. Budući da su takve tehnologije nepoznanica čak i za veći dio stručne javnosti, Tesline se zamisli čine kao nedosanjani snovi i tlapnje. Uostalom kako bi takvo što bilo moguće kad već i đaci u osnovnim školama uče da je za prijenos električne energije potrebno zatvoriti strujni krug korištenjem dva električna vodiča?

Za razliku od većine znanstvenika prošlosti i današnjice, Tesla je vrlo brzo uočio potrebu za edukacijom javnosti. Premda se pojednostavljivanjem gubi dio znanstvene točnosti, Tesla je na efikasan način koristio jednostavne analogije kako bi prenio svoje zamisli.

Kako bismo oživjeli Teslinu ideju edukacije javnosti, pokušati ćemo njegove zamisli predstaviti na način koji je svakom razumljiv, uz korištenje vizualnih pomagala i jednostavnih pokusa.

Broj mjesta je ograničen, ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme po cijeni od 15 kn.

Informacije:

Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050

renato.filipin@tehnicki-muzej.hr

povratak