Spomen knjiga dr. GUSTAVU ŠINDLERU prigodom 100. obljetnice rođenja

OSTALO

datum početka/završetka: 28.05.2014. / 28.05.2014.
Organizator: Tehnički muzej

U srijedu, 28. svibnja u 18:00 sati, u kino-dvorani Tehničkog muzeja održati će se predstavljanje spomen knjige dr. GUSTAVU ŠINDLERU

Na predstavljanju knjige govorit će recenzenti : prof. dr. sc. Rudolf Krsnik, prof.dr. sc. Mladen Martinis, Šindlerov suradnik Ivica Buljan i autor Branko Hanžek

Autor knjige je dr. sc. Branko Hanžek, a tekstove su priložili dr. sc. Rudolf Krsnik, dr. sc. Zvonimir Jakobović, mr. sc. Branka Milotić i dr. sc. Rajka Jurdana Šepić. Recenzenti su prof. dr. sc. Rudolf Krsnik i prof. dr. sc. Mladen Martinis.

Knjiga obuhvaća 144 stranice, formata je tzv. veliki oktav, mekog uveza, izdana 2013. godine. Nakladnik je Ekološki glasnik d.o.o., Donja Lomnica.

Dr. Šindlera se njegovi suradnici, brojni studenti koji su od njega mnogo toga naučili, te svi koji su rabili njegove napise, sjećaju ponajprije kao vrsnoga metodičara.

U knjizi je opisan životni put dr. Šindlera od djetinjstva, preko studija i rada, do posljednjih aktivnih godina, popraćen mnogim izvornim dokumentima. Dan je popis kolokvija iz fizike na kojima je djelovao dr. Šindler, te njegova cjelovita bibliografija. Osobito se ističu brojni udžbenici fizike i metodički priručnici od 1954. do 2003. godine. Preko svih tih dokumenata i bibliografskih podataka može se pratiti razvoj nastave fizike u nas u rasponu od pola stoljeća.

U knjigu je uvršten izbor posljednjih Šindlerovih članaka u razdoblju 1995. do 1999. godine, koji se svi mogu obuhvatiti naslovom jednoga od tih članaka: Nastava fizike u novom obzorju. Okupljeni iz raznih izvora oni će i današnjim nastavnicima fizike pružiti mnoge zanimljive i korisne misli.

Prikazana je i danas već zaboravljena Šindlerova knjižica Osnovi radiofonije (Zbirka pokusa) iz davne 1951 godine, uz osobna sjećanja prikazivača. Ugrađena je u početke strukovne literature, jer je kronološki to tek deseta knjiga o radiotehnici na hrvatskom jeziku. Bio je to, iako skroman opsegom, zanimljiv metodički uvod u radiotehniku i tadašnju elektroniku, te u to doba važan izvor znanja mladim radioamaterima i radiotehničarima. Utjecala je da su mnogi od njih odabrali put prema studiju elektrotehnike ili fizike.

 

povratak