RUDOLF PEREŠIN – PROJEKCIJA FILMOVA O HRVATSKOM PILOTU

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 13.11.2012. / 14.11.2012.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Neda Staklarević

 

Uz izložbu OLUJA U MINIJATURI održati će se u utorak 13 i srijedu 14. studenog 2012. u 18 sati prikazivanje filmova o RUDOLFU PEREŠINU, hrvatskom pilotu

 

Filmska projekcija 13. studenog 2012 u 18 sati

Rudolf Perešin 1. dio - Let za pamćenje

Prvi dokumentarni film o Rudolfu Perešinu na filmski način i kroz njegov snimljeni ali nikada objavljeni intervju govori o povijesnom preletu 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji. Perešin je preletio s vojnim zrakoplovom MIG 21 Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva i odmah nakon slijetanja prijavio se austrijskim vlastima. Izjavio je da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda. Taj njegov čin odjeknuo je ne samo u domaćoj već i u međunarodnoj javnosti te značajno doprinijelo internacionalizaciji rata u Hrvatskoj. 

Scenarist i urednik Vladimir Brnardić

Redatelj: Srđan Segarić

Filmska projekcija 14. studenog 2012 u 18 sati

Rudolf Perešin 2. dio - Ljerkina priča

Drugi film o Rudolfu Perešinu posvećen je njegovoj sudbini nakon njegova posljednjeg leta u operaciji "Bljesak". U akciji kod Bosanskog Broda njegov je zrakoplov oboren, a on je tom prilikom iskočio i pao na stranu rijeke Save koju su držali bosanski Srbi. Sljedećih dvije i pol godine nije se ništa znalo o njemu, a kroz priču njegove supruge Ljerke pratimo kako je trajala potraga za njim.

Scenarist i urednik Vladimir Brnardić

Redatelj: Srđan Segarić

O Scenaristu i uredniku Vladimiru Brnardiću:

Vladimir  Brnardić rođen je 1973. u Zagrebu. Diplomirao je povijest na Filozofskom  fakultetu u Zagrebu i od 1997. kao novinar radi u redakciji Dokumentarno-povijesnog programa Hrvatske televizije. Urednik je emisije TV Kalendar. Osim toga sudjelovao je u realizaciji i  autorski realizira brojne dokumentarne filmove s temama iz hrvatske prošlosti.  Tekstove iz hrvatske vojne povijesti od 1993. kontinuirano objavljuje u  časopisu "Hrvatski vojnik", a suradnik je "Hrvatskog biografskog  leksikona" i urednik Vojništva i vojne povijesti "Hrvatske  enciklopedije". Za izdanje djela Publija Flavija Vegecija Renata  "Sažetak vojne vještine" napisao je uvodnu studiju i kazala, te  sudjelovao u izradi bilježaka i rječnika. U izdanju britanskog nakladnika  Osprey objavio je 2004. u seriji Men-at-Arms knjigu "Napoleon Balkan's  Troops". Iste godine uredio je i napisao pogovor prijevoda djela  francuskog povjesničara Paula Boppea "La Croatie militaire"

–  "Vojna Hrvatska. Hrvatske pukovnije u Napoleonovoj Velikoj armiji".

Također u izdanju nakladnika Osprey, u seriji Men-at-Arms, 2009. i 2010.

godine objavio je knjige "Imperial Armies of the Thirty Years' War (1) Infantry and artillery" i "Imperial Armies of the Thirty Years' War (2) Cavalry". Kao savjetnik ili autor, surađuje pri osmišljavanju odora povijesnih postrojbi, kao što su "Kravat pukovnija" iz Zagreba i dr.

ULAZ JE SLOBODAN

Više informacija na

http://www.signum-laudis.com/events/h_oluja.html

https://www.facebook.com/pages/Tehni%C4%8Dki-muzej/335802459827986

Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb, 4844-050

povratak