RIJEČKI INOVATORI I INOVACIJE KROZ POVIJEST

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 28.03.2012. / 28.03.2012.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Ante Radonić

Na znanstveno popularnoj tribini Tehničkoga muzeja upoznajte se s poviješću riječkih inovatora i njihovim inovacijama  

U srijedu, 28. ožujka 2012. u 18 sati u kino dvorani Tehničkoga muzeja, održat će se znanstveno popularno predavanje za građanstvo na temu:
 
RIJEČKI INOVATORI I INOVACIJE KROZ POVIJEST
 
Predavač je Miljenko Smokvina
 
Rijeka je povijesno jedan od najrazvijenih industrijskih gradova u ovom dijelu Evrope. "Industrijska revolucija" došla je u Rijeku 1835 godine, s uporabom prvog parnog stroja u Tvornici papira. Nove moderne industrije započele su radom 1850-tih godina. To su Tvornica kemijskih proizvoda i Ljevaonica metala. Obje tvornice su bili nosioci napretka i novih tehnoloških rješenja. Ljevaonica metala je kasnije prerasala u modernu brodograđevnu i metaloprerađivačku industriju, iz koje se iznjedrila prva tvornica torpeda na svijetu.
Tvornica torpeda je bila mjesto brojnih inovacija, te originalnih svjetskih izuma. Na torpedu je prvi put riješen problem autonomne podvodne putanje, u njega je prvi put na svijetu ugrađen efikasni sustav servo uređaja kao i žiroskop za upravljanje torpedom po azimutu.
U Rijeci je djelovala Austro-Ugarska Mornarička akademija, koja je svojim elitnim profesorskim kadrom stimulirala brojna nova znanstvena otkrića. U Rijeci je prvi put na svijetu, učinjena fotografija pojava prilikom nadzvučnog leta puščanog zrna, što je kasnije rezultiralo brojnim otkrićima vezanim uz let aviona pri brzinama većim od brzine zvuka. U Rijeci je učinjen Rentgenski snimak, prvi u Hrvatskoj, samo mjesec dana nakon njegovog otkrića.
U riječkim brodogradilištima sagrađen je 1872 prvi parni željezni brod "Hrvat", kasnije su tu građene i podmornice, i drugi najsloženiji brodograđevni proizvodi. U Rijeci je pred I. svjetski rat sagrađena i prva oceanografska podmornica na svijetu, nazvana "Loligo".
 
Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni muzeja u radno vrijeme.
 
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050
 

povratak