POVRATAK JE IDEOLOŠKA SMICALICA: REMEMBERING GASTARBAJTERS

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 23.08.2014. / 23.08.2014.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Markita Franulić

Boris Buden održati će u subotu, 23. kolovoza 2014. prigodno predavanje uz izložbu  „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“

U subotu, 23. kolovoza 2014. u 18 sati, u Tehničkom muzeju nastavljamo s ciklusom predavanja uz izložbu  „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“. Predavanje će održati Boris Buden, predavač na Humboldt Univerzitetu u Berlinu. ULAZ JE SLOBODAN

Izložba u među ostalim tematizira prijelaz iz industrijskog u postindustrijsko doba. Svaki pojedini umjetnički rad na izložbi, kao intervencija u stalni postav Tehničkog muzeja, upozorava na nekoliko problematičnih aspekata tog prijelaza. Određene vrste strojeva i načina rada kao i zanimanja nestaju dok neki  drugi nastaju. To utječe na organizaciju rada i porast nezaposlenosti . Predavanje Borisa Budena usredotočiti  će se na objašnjavanje toga historijskog procesa.

U nastavku donosimo sažetak Borisa Budena o predavanju pod naslovom „Povratak je ideološka smicalica: remembering gastarbajters“.

Problem u razumijevanju kompleksnih historijskih transformacija, kao što je na primjer prelazak poljoprivrednih društava u industrijska, ili kao što je to slučaj danas, industrijskih u postindustrijske, je u tome što se one ne daju jednostavno objasniti iz promjene u načinu proizvodnje. Zato je Etienne Balibar uveo kategoriju „načina subjektivacije“, koja u opću perspektivu uključuje fenomene društvenih i kulturnih praksi. Predavanje će se fokusirati na paradigmatski, premda potpuno „zaboravljen“ primjer jedne takve ekonomski uzrokovane subjektivacije iz jugoslavenske prošlosti: slučaj tzv. gastarbajtera. Današnje sljepilo za kulturno - društvene oblike gastarbajterskog života ima prije svega ideološku funkciju. Sadašnjost koja se legitimira u radikalnoj razlici spram prošlosti (totalitarizam / demokracija) ne želi ništa znati o kontinuitetu podjarmljivanja, a još manje o prošlosti jedne drugačije budućnosti.

Boris Buden završio je studij filozofije u Zagrebu. Radi na Humboldt Univerzitetu u Berlinu. Devedesetih godina bio je kolumnist i urednik u magazinu Arkzin, Zagreb. Objavljuje radove u novinama, magazinima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji i svijetu. Njegovi eseji i članci pokrivaju područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti. Među njegovim prijevodima na hrvatski su dvije knjige Sigmunda Freuda. Knjige: Barikade Zagreb, 1996/1997., Kaptolski Kolodvor, Beograd 2001.,  Der Schacht von Babel, Berlin 2004, (u prijevodu Hane Ćopić: Vavilonska jama, Beograd 2007). Übersetzung: Das Versprechen eines Begriffs, (zajedno sa S. Nowotny), Beč 2008, Zone des Übergangs, Frankfurt/Main, 2009., Uvod u prošlost, Novi Sad, 2013.

Više informacija o izložbi „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ na mrežnim stranicama:
http://tehnickimuzej.wordpress.com/2014/03/19/vama-na-usluzi-umjetnost-i-svijet-rada/

povratak