OKLOPNJACI DOMOVINSKOG RATA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 23.10.2012. / 23.10.2012.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Neda Staklarević

 

Uz izložbu OLUJA U MINIJATURI održati će se u utorak, 23. listopada prigodno predavanje na temu Oklopnjaci domovinskog rata

 

U vrijeme početka ratnih zbivanja u Hrvatskoj ista je raspolagala zanemarivom količinom oružja kojom bi se mogla suprotstaviti agresoru. Stvaranje Zbora narodne garde bilo je u začetku, a oružje koje je hrvatska vlast u teškim okolnostima embarga kupovala na slobodnom tržištu bilo je sve nego dostatno za djelotvornu obranu zemlje. S toga je vrlo brzo, u svim krajevima Hrvatske započela izrada manufakturnog, improviziranog naoružanja (bombe, minobacači, puške …), kako u velikim pogonima tako i u malim radionicama koje su imale dovoljno znanja, materijala i alata za njegovu izradu. Radnici pojedinih poduzeća koja su imala remontne ili mehaničke radionice počeli su za potrebe policije te kasnije i Zbora narodne garde, ručno izrađivati i oklopna vozila koristeći se kao osnovom šasijama raspoloživih kamiona, autobusa, traktora i gusjeničara. Na spomenute se osnove nadograđivao pancirni lim od 6, 8 ili 10 mm, te su tako nastala čudna vozila najmaštovitijih oblika. Njihov izgled diktirale su već postojeća forma i masa korištenog vozila, kao i potrebna funkcija zaštite.

Nikakvog suvišnog dizajna, odnosno ukrasnih elemenata nema na tim novostvorenim ratnim prometalima. Uglati spojevi limenih ploha daju im robustan izgled simpatičnih monstruma čija je površina pokrivena najrazličitijim inačicama maskirnog uzorka anonimnih dizajnera.

Kako su izgledala spomenuta vozila iznutra?

Za što su se sve koristila?

Po čemu su dobivala imena?

Tko su bili ljudi koji su ih stvarali?

Odgovor na ta pitanja uz mnoštvo drugih značajnih i zanimljivih informacija o oklopnjacima Domovinskog rata doznati  ćete na predavanju koje će se održati u utorak, 23. listopada 2012. u kino-dvorani Tehničkog muzeja s početkom u 18h.

Predavači su:

Zlatko Ivković

Do mirovine radio kao djelatnik u Vojnom muzeju MORH-a na prikupljanju građe Domovinskog rata.

Mario Werhas, dipl. politolog i doktorand na Doktorskom studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti u svjetskom i europskom kontekstu. Od 2001. – 2008.radio u Ministarstvu Republike Hrvatske  – Vojni muzej kao stručni savjetnik i kustos zbirke. Od travnja 2008. – lipnja 2012.radio u istoj ustanovi u Institutu za istraživački razvoj obrambenih sustava. Od 2009. – 2011. zaposlen u glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske te na projektu – monografiji vojno – redarstvenih postrojbi Domovinskog rata. U srpnju 2012. preuzima funkciju ravnatelja Vojnog muzeja U Zagrebu..

 

Ivica Žigolić,dipl.inž.

Do mirovine radio u Končaru. Osobno napravio nacrt izrade oklopnog kamiona i tvorničke lokomotive (cestovnog i šinskog vozila). Samo sedam dana bilo je potrebno da se realizira ideja inženjera Ivice Žigoliće te nastane cestovno oklopno vozilo kome je za podlogu poslužio stari kamion TAM 5000 vlasništvo poduzeća „Uslužna djelatnost“u likvidaciji. Radilo se sedam dana od 7 sati ujutro do 18 navečer. Sudjelovali su majstori svih struka.

 

Mišo Žutić

Sudionik Domovinskog rata, brigada Tigrovi. Bio zapovjednik obrane. Doprinio svojim angažmanom potrebama Domovinskog rata.

 

povratak