MEĐUNARODNI DAN ČOVJEKOVIH SVEMIRSKIH LETOVA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: prema planu događanja
datum početka/završetka: 12.04.2018. / 12.04.2018.
vrijeme održavanja: prema planu događanja
organizator: Klub mladih tehničara Trešnjevka – sjever, Tehnički muzej Nikola Tesla, Koordinacijski savjet udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj, Osnovna škola kralja Tomislava, Knjižnica Tina Ujevića
voditelj: Marijo Zrna

Prigodnim programom obilježavamo Međunarodni dan čovjekovih svemirskih letova

Svečanost u povodu Međunarodnoga dana čovjekovih svemirskih letova
 
U povodu Međunarodnoga dana čovjekovih svemirskih letova u četvrtak, 12. travnja 2018. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se prigodni kulturno-umjetnički i edukativni program. 
Ovogodišnja 57. obljetnica prvoga svemirskog leta s ljudskom posadom, tada 27-godišnjim Jurijem Gagarinom, održat će se pod pokroviteljstvom Predstavništva Rossotrudničestva u Republici Hrvatskoj. 
 
Svečani program započinje u 17.30, a centralna tema manifestacije je: Lik i djelo Roberta Bartinija.  Zašto Bartinija zovu Riječaninom koji je Gagarina poslao u svemir saznat ćemo iz predavanja dipl. ing. zrakoplovstva i znanstvenika Danijela Vukovića:  Gibanje svemirskih letjelica - dostignuća Sergeja P. Koroljeva i Roberta L. Bartinija.
 
Ovom će prilikom biti proglašeno svečano otvaranje Međunarodnoga likovnog natječaja  „Svemir – to smo mi“ za djecu uzrasta 7 - 14 godina. Tim se činom izravno uključujemo u ruski međunarodni projekt „Gagarinova nastava: svemir - to smo mi“, koji se provodi treću godinu za redom u 81 zemlji svijeta. Poziv smo dobili od strane Rossotrudničestva Ruske Federacije.
Tijekom programa, kao sudionike tog projekta, pozdravit će nas direktno iz svemira astronauti ROSKOSMOSA (Ruske državne korporacije svemirskih djelatnosti).
 
Svečani program „Zvjezdani grad“ obiluje kulturno-umjetničkim sadržajima, a svojim će nas nastupom na samom početku razveseliti najmlađi učesnici programa - učenici OŠ kralja Tomislava. Svojim lirskim stvaralaštvom uz pratnju gitarista Danijela Benka, a potom scenskim prikazom odvest će nas putovima dječje mašte u prostranstva svemira. 
Članovi Asocijacije mladeži ruskih sunarodnjaka u RH izvest će recital potaknut Gagarinovim letom.
Nastupit će i Band Očen'takie čiji su članovi studenti ruskog jezika i pjevaju samo na ruskom. Poznatom himnom astronauta „Trava u doma“ (Trava kod kuće) uvest će nas u svjetove među zvijezdama.
 
Cjelodnevni program započinje već u jutarnjim satima u Knjižnici Tina Ujevića.
 
Sudionici okruglog stola pod nazivom „Veliki i mali“ na temu „Robert Bartini i put u svemir“ bit će popularizator i promicatelj astronomije i astronautike Ante Radonić, te dipl. ing. zrakoplovstva i znanstvenik Danijel Vuković. Sudionici okruglog stola također će biti mladi astronomi OŠ kralja Tomislava. Čut ćemo izlaganja o Bartiniju i putu u svemir iz njihove, dječje perspektive. Mali ljubitelji astronomije ispričat će detalje o svom cjelogodišnjem projektu istraživanja svemira. Osim znanosti posvećenim temama, učenici će izvesti svoj poetski repertoar nadahnut svemirom. 
U Knjižnici će biti otvorena prigodna izložba fotografija u povodu 55. obljetnice leta prve žene u svemir, Valentine Terješkove. Najmlađi ljubitelji svemira svoju su inspiraciju svemirom, letjelicama i zvijezdama izrazili i kroz likovni izričaj te će njihovi radovi na temu „Put u svemir“ biti predstavljeni na izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva.
 
U kasnim popodnevnim satima u čast povijesnog Gagarinova leta, delegacija Veleposlanstva Ruske Federacije i Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, položit će cvijeće ispred biste Jurija Gagarina postavljene u srcu Trešnjevke.
 
PROGRAM 12.4.2018.
10.00   - Okrugli stol „Veliki i mali“ na temu Robert Bartini i put u svemir;   
             za učenike osnovnih škola, voditelji Ante Radonić i Danijel Vuković 
            - Izložba fotografija u povodu 55. obljetnice leta prve žene u svemiru Valentine Terješkove
            - Izložba dječjeg likovnog stvaralaštva 
Adresa:  Knjižnica Tina Ujevića, Ulica grada Vukovara 14, Zagreb
 
16.30   Polaganje cvijeća ispred biste Jurija Gagarina
Adresa:  Park Stara Trešnjevka, Zagreb
 
17.30   Kulturno-umjetnički program „Zvjezdani grad“
- Otvaranje međunarodnog likovnog natječaja  „Svemir – to smo mi“ za djecu
od 7 - 14 godina
18.30  Edukativni program
Predavanje Danijela Vukovića „Gibanje svemirskih letjelica – dostignuća Sergeja P. Koroljeva i Roberta L. Bartinija“ 
Adresa:  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
 
Organizatori:
1. Klub mladih tehničara Trešnjevka – sjever
2. Tehnički muzej Nikola Tesla
3. Koordinacijski savjet udruga ruskih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj
4. Osnovna škola kralja Tomislava 
5. Knjižnica Tina Ujevića
 
Ulaz slobodan

povratak