MALA ŠKOLA ROBOTIKE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 26.03.2014. / 18.04.2014.
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Davorka Petračić

SVA MJESTA SU POPUNJENA za radionicu Mala škola robotike koju organiziramo od 15. do 18. travnja 2014.

NEMA VIŠE SLOBODNIH MJESTA ZA MALU ŠKOLU ROBOTIKE.

PRIJAVE VIŠE NE PRIMAMO

Tehnički muzej u suradnji sa hrvatskom tvrtkom Inovatic ICT, u sklopu Edukativno – pedagoškog programa organizira Radionicu Mala škola robotike. Radionica će se održati u kino dvorani Tehničkog muzeja od 15. do 18. travnja 2014. Radionica je koncipirana na način da prijavljeni učenici sudjeluju od 15. do 17. travnja u vremenu od 10 do 13 sati. Radionica je besplatna za sudionike.

Broj sudionika na radionici je ograničen te vas molimo da prethodno najavite sudjelovanje na radionici na e-mail davorka.petracic@tehnicki-muzej.hr. Prijavu možete smatrati uspješnom tek kada dobijete povratnu potvrdu o najavi. Nakon što kvota sudionika na radionici bude popunjena, na našoj web stranici biti će objavljeno da se najave za sudjelovanje više ne primaju.

Na radionicu se mogu prijaviti učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda. Molimo da se u prijavi navedu slijedeći podaci: ime i prezime, datum rođenja, e-mail adresa, adresa stanovanja, broj telefona te naziv škole koju učenik pohađa.

U školi robotike, kao didaktičko pomagalo, koristit će se edukacijski robot E-MoRo, proizvod hrvatske tvrtke Inovatic ICT. Učenici će pod vodstvom mentora i na temelju teoretskih saznanja stečenih na radionici najprije robote sastaviti, a potom njima rukovati daljinski uz korištenje za tu namjenu posebno razvijenog softvera. Robot je ujedno zanimljivo didaktičko sredstvo koje kroz zabavu i natjecanje potiče razvijanje logičkog razmišljanja i tehničkog duha. Prilagođen je najrazličitijim skupinama korisnika s obzirom na njihovo predznanje. Različiti tipovi uputa i gotovih primjera omogućuju samostalno i formalno učenje. Mobilna robotika najefikasniji je način za usvajanje  interdisciplinarnih znanja mehatronike koja je sve zastupljenija u svakodnevnom životu. Edukacija iz robotike je efikasna zato što učenik odmah eksperimentalno vidi rezultat usvojenog znanja.

Kao završni dio Male škole robotike, u petak, 18. travnja, biti će organizirano natjecanje u Robo alci  u kojoj će se koristiti modeli robota načinjeni kroz završne vježbe. Svrha natjecanja je demonstrirati stečena znanja, vještine i umijeća, te poticati kreativno mišljenje polaznika i potrebu za kontinuiranim usavršavanjem mobilnih robota.

Osnovni cilj Male škole robotike je usvajanje znanja iz područja mobilne robotike, a samim time unapređenje znanja iz tehničke kulture, tehnologije i informatike.

Robotika je područje znanosti i tehnologije koje će u budućnosti imati sve veće značenje i sve širu primjenu kako u specijaliziranim područjima gospodarstva, zdravstva, industrije, zabave…tako i u svakodnevnom životu. Što je zemlja razvijenija, korištenje robota rasprostranjenije je. Stoga je poželjno, štoviše nužno upoznati mlade generacije s osnovama robotike kako bi bili što spremniji za korištenje robota, kao i njihovo stvaranje. Mala škola robotike možda će neke od polaznika potaknuti za nastavak edukacije u tom smjeru.

Mala škola robotike sastoji se od četiri modula koji su koncipirani tako da se jedan na drugog nadograđuju. Kako bi polaznik škole mogao preći na sljedeći modul mora uspješno završiti prethodni modul.

Mala škola robotike je koncipirana prema načelu demonstracija – razrada – vježba uz pomoć mentora – praktična uporaba stečenog znanja uz pomoć mentora – samostalno utvrđivanje teorijskog dijela – samostalno vježbanje praktičnih zadataka – teorijska i praktična provjera stečenog znanja.

Kontakt:
Davorka Petračić
davorka.petracic@tehnicki-muzej.hr

povratak