Ljepota dijagnostike: predavanja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 20.10.2009. / 29.10.2009.
vrijeme održavanja: 18.00
organizator: Tehnički muzej, Zagreb

U Tehničkom muzeju u tijeku je izložba Ljepote dijagnostike - estetika zdravog i fascinacija bolesnim koja je otvorena do 15. studenog 2009. Autori koncepcije su Marina Donadini i Nenad Kostović, likovni postav potpisuje Darko Fritz  a voditeljica projekta  je Božicu Škulj.
Tijekom trajanja izložbe u kino dvorani Tehničkog muzeja održat će se i nekoliko interesantnih predavanja vezanih za tematiku postava:


20. listopad 2009. (utorak) u 18 sati
Wilhelm Conrad Röntgen: Prvi dobitnik Nobelove nagrade

predavač: Dr. Ulrich Hennig, ravnatelj  Deutsches Röntgen Museum u Remscheidu
http://www.roentgen-museum.de/
Kada na njemačkome govornom području bilo kome postavite pitanje: Tko je bio Wilhelm Conrad Röntgen? – doznat ćete kao prvo da se radi o znanstveniku koji je otkrio elektromagnetsko zračenje koje je potom po njemu i nazvano rendgenskim zračenjem. Takav je odgovor za očekivati. Postavite li isto pitanje nekom američkom profesoru fizike, tada će vas vaš sugovornik s oduševljenjem izvještavati o pojavama iz svijeta fizike koje su laiku nedokučive. Upitan o rendgenskome zračenju, Amerikanac neće razumjeti što od njega tražite.
Wilhelm Conrad Röntgen rođen je 27. ožujka 1845. u mjestu koje se danas zove Remscheid-Lennep, na adresi Am Gänsemarkt 1. U ondašnje vrijeme, Lennep je bio glavni grad istoimenog okruga, te je – poput Hamburga i Lübecka – pripadao Hanzi, udruženju njemačkih trgovačkih gradova. Obitelj Röntgen bila je vrlo ugledna među stanovnicima Lennepa; Röntgenov otac bio je trgovac suknom koji je svoje poslove obavljao putem Hanzine trgovačke mreže. Godine 1848. Röntgenov otac iz ekonomskih je razloga sjedište svoje trgovačke kuće premjestio u Apeldoorn u Nizozemskoj. Njegov sin Wilhelm Conrad u Utrechtu je pohađao Tehničku školu gdje je trebao izučiti trgovački zanat kako bi kasnije preuzeo očevu trgovinu.


27. listopad 2009. (srijeda) u 18 sati
 O lebdećem  voću, o kinder-jajima i bučnim strojevima
ili  što James Bond i Mr. Spock imaju zajedničko?

predavač: Dr. Nenad Kostović
Znanstveno-popularno predavanje objašnjava fizikalne temelje modernih tehnologija na kojima počiva radiološka dijagnostika. Objašnjava pojam ionizirajućeg zračenja, govori o granicama dijagnostičkih mogućnosti i o zanimljivostima magnetskih polja u dijagnostičkoj primjeni te opisuje osnovne prirodne sile osvrćući se na moguće buduće razvoje u medicini. Navode se primjeri neuobičajene primjene radiološke dijagnostike izvan medicine i prirodnih znanosti, npr. u mesarstvu i u kuhinji, te ukazuje na povezanost medicine i umjetnosti na primjerima aktualnih događanja.


29. listopad 2009. (četvrtak)  u 18 sati
Funkcionalno oslikavanje: od psihijatrije do detekcije laži

predavač: Dr. Sabine Müller
Funkcionalno oslikavanje (fMRI i PET) nalazi sve veću primjenu u psihijatrijskim istraživanjima. Uslijed toga, psihičke smetnje se sve češće tumače kao poremećaji mozga koje se prije objašnjava biokemijskim nego socijalnim čimbenicima. Ovaj je trend osobito relevantan za forenzičku psihijatriju: na primjer, jedno PET istraživanje je otkrilo smanjenu neuronsku aktivnost kod osuđenih ubojica u prednjim režnjevima koji su bitni za samokontrolu i moralno prosuđivanje.
Funkcionalno oslikavanje je prodrlo i u nemedicinske sfere, osobito zahvaljujući njegovu potencijalu vizualizacije moždane aktivnosti u određenim kognitivnim i emocionalnim procesima. Nedavno su razvijeni detektori laži zasnovani na funkcionalnom oslikavanju magnetskom rezonancijom (fMRI) koji će vjerojatno naći primjenu u vojsci i policiji, a moguće je da će se koristiti i na sudovima, u osiguravajućim kućama te od strane poslodavaca. Takve primjene nose znatne rizike: ne samo rizik od zloupotrebe podataka i diskriminacije, već prvenstveno rizik od kršenja slobode misli.

povratak