KOMET ISON U ZAGRLJAJU SUNCA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 28.11.2013. / 28.11.2013.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Ante Radonić

Što se ovog tjedna događa sa kometom ISON? U četvrtak 28. studenog 2013. u 18 sati, Ante Radonić na predavanju će vas upoznati sa njegovom sudbinom 

U četvrtak, 28. studenog 2013. u 18 sati u kino-dvorani Tehničkoga muzeja, Zagreb, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu:
 
Sudbina kometa - Biti ili ne biti
Komet ISON u zagrljaju Sunca
 
Predavač je Ante Radonić, voditelj planetarija.
 
Predavanje je posvećeno kometu ISON koji je iz dubina svemira po prvi put stigao u ovaj naš dio Sunčeva sustava. Nakon što je otkriven prije više od godinu dana, znali smo da bi ovaj tjedan mogao biti koban za postojanje ovog nebeskog tijela.  
Naime, u četvrtak, 28. studenog u 20 sati po našem vremenu, komet bi trebao u brišućem letu projuriti pored Sunca na udaljenosti manjoj od jednog Sunčeva promjera. Pitanje je hoće li se jezgra kometa raspasti prije tog trenutka. Dakle, ovaj tjedan mogao bi biti presudan za komet ISON.
 
Ovom prilikom biti će prikazane fotografije kometa napravljene proteklih dana. U tijeku ovoga tjedna, dok komet bude previše blizu Sunca, snimat će ga jedino svemirske letjelice. 
Saznat ćemo i podatke o direktnom prijenosu ovoga rijetkoga događaja preko interneta, prijenosa koji je zakazan za četvrtak navečer.
Biti će riječi i o tome kakve su šanse da ovaj komet eventualno vidimo početkom mjeseca prosinca, u slučaju da preživi bliski susret sa Suncem.
 
Ulaz je slobodan. Besplatne ulaznice možete podići na blagajni Muzeja. Broj ulaznica je ograničen.
 
www.tehnicki-muzej.hr
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

povratak