Japanski dizajn danas 100 / Japanese Design Today 100

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla - izložbena dvorana, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 11.06.2018. / 05.07.2018.
radno vrijeme: utorak - petak od 11 do 19; subota i nedjelja 10 do 14; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
organizator: Veleposlanstvo Japana i Tehnički muzej Nikola Tesla uz podršku Japanske fondacije

Stotinu izloženih svakodnevnih proizvoda vjerno reflektira život i sklonosti Japanaca iz kojih je proizašao sam dizajn proizvoda

Fokus izložbe je na dizajnu 100 japanskih proizvoda nastalih nakon 2010. godine. Tih stotinu svakodnevnih proizvoda vjerno reflektira život i sklonosti Japanaca iz kojih je proizašao sam dizajn proizvoda. Osim predstavljanja suvremenog japanskog dizajna, cilj ove izložbe je i predstavljanje suvremene japanske kulture. 
 
Japanska fondacija specijalizirana je javna organizacija osnovana 1972. godine s ciljem promicanja međunarodnog razumijevanja putem kulturne razmjene. Ostvarila je programe na različitim područjima, uključujući međunarodni dijalog putem umjetničkih i kulturnih razmjena, promicanje učenja japanskog jezika u inozemstvu te podupiranje japanskih studija i intelektualne razmjene. U cilju jačanja razumijevanja japanske umjetnosti i kulture kroz vizualne umjetnosti, Fondacija priređuje putujuće izložbe različite tematike te surađuje s inozemnim muzejima na širokom rasponu izložbi. 
Izložba Japanski dizajn danas 100 / Japanese Design Today 100 prvi je put organizirana 2004. i obilazi svijet posljednjih deset godina. Ovo je novoorganizirana verzija iste izložbe, koja sadržava 100 najboljih primjera japanskog dizajna s naglaskom na proizvode iz svakodnevice. Kombinira proizvode vrhunskog dizajna posljednjih godina s grupom predmeta modern(ističk)og dizajna od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća koji su značajno utjecali na dizajn danas. 
Dizajn kućanskih proizvoda djeluje kao zrcalo, odražavajući život japanskog društva i osobne životne stilove pojedinaca. Ti predmeti daju živopisnu sliku nade i snova ljudi koji upotrebljavaju proizvode kao i dizajnera i korporacija koji ih stvaraju. Cilj izložbe je upoznavanje posjetitelja s novijim trendovima i značajkama japanskog dizajna te sa značajkama današnje japanske kulture. 
 
ULAZ JE BESPLATAN
 
Tehnički muzej Nikola tesla
Savska cesta 18, Zagreb
marijo.zrna@tmnt.hr; 01/4844 050

povratak