DANI NIKOLE TESLE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 01.02.2011. / 04.02.2011.
vrijeme održavanja: 18.00 i 20.00 sati prema satnici programa
organizator: Tehnički muzej

Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja u povijesti tehnike

Život i rad Nikole Tesle neiscrpna je tematika za znanstvenike i istraživače čak i 68 godina nakon njegove smrti. S različitim perspektivama njegovog života i rada upoznati ćemo vas kroz tradicionalne DANE NIKOLE TESLE koji se od 1 do 4. veljače 2011. održavaju u Tehničkom muzeju. 
 
Program uključuje sljedeća predavanja i predstavu, a koji će se održavati u kino dvorani i kabinetu Nikole Tesle.
 
1. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Drago Plečko: PARANORMALNA ISKUSTVA NIKOLE TESLE
 
Predstavljanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost i slikovnice Nikola Tesla – izumitelj budućnosti
 
2. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Zorica Civrić: TESLA I PREDVIĐANJE FENOMENA ODRŽIVOSTI
 
3. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Davor Jandrijević: BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE POMOĆU TESLINIH POVEĆALA UZ DEMONSTRACIJU
 
4. veljače 2011. u 20 sati (Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)
Kazalište Tvornica lutaka: RADIO TESLA
 
Broj mjesta je ograničen, a ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme.
 
GALERIJA SLIKA DOSTUPNA JE NA http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/press/dani-nikole-tesle,142.html
 
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050
 
Za DANE NIKOLE TESLEu Tehničkom muzeju
Renato Filipin
tel: 4881-639 ili 4844-050
renato.filipin@tehnicki-muzej.hr  
 
 
U nastavku se možete upoznati s sadržajem predavanja i predstave predviđenih u sklopu programa.
 
1. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja),
Drago Plečko: PARANORMALNA ISKUSTVA NIKOLE TESLE
 
Prema iskazima suvremenika i samim izjavama Nikole Tesle doima se da je on posjedovao nešto što se u žargonu zove multidimenzionalnom sviješću odnosno sposobnost 3D vizualizacije uređaja i prirodnih fenomena. Kako se takve sposobnosti nerijetko razviju nakon trauma, treba se prisjetiti da je Tesla sebe osuđivao zbog smrti svog brata, gotovo je umro od, po nekima kolere i proveo više mjeseci u krevetu. Da bi izbjegao vojnu obavezu pobjegao je na Velebit i godinu se dana skrivao u maloj pravoslavnoj kapelici kamo mu je rođak donosio hranu. Veći je dio dana provodio u tamnim prostorima objekta a noćima šetao po vani. Na taj je način u duljem periodu nesvjesno bio izložen senzornoj deprivaciji, odnosno povećanom lučenju melatonina, hormona epifize, što se smatra tumačenjem za moći jogija koji mjesecima borave u tami podzemnih špilja i tako potaknu procese unutarnjeg viđenja koje s vremenom postaje trodimenzionalno. Kasnije će Tesla često naglašavati kako ima "plavičaste bljeskove pri zatvorenim očima". Naime, žlijezda epifiza je građena, između ostalog, od stanica poput onih u retini i njeno podražavanje izaziva subjektivno bljeskanje ispred očiju što je sa duhovnog stanovišta jednako popularnom "otvaranju trećeg oka". Tesla je svoju sklonost duhovnosti tog tipa pokazivao učenjem Sanskrta i kontaktima sa Swami Vivekanandom, čovjekom koji je u periodu između 1893. i 1902. godine donio učenje joge u Ameriku. Do 1933. godine, kada postupno zamire, Vivekanandina je udruga brojila čak 33,000 članova, samo u New Yorku. Zna se da su Vivekananda i Tesla u više navrata raspravljali o Teslinim doživljajima. U prilog tome da su se procesi u Teslinu umu razvijali i nakon deprivacije ide i njegova potpuna seksualna apstinencija koja je preduvjet u jogi za aktivaciju čakri odnosno uvide u "viša stanja svijesti". Razna eklektička učenja spominju mogućnost viđenja "izuma budućnosti na astralnim razinama" i pri tome se pozivaju na neke klasične primjere u znanosti kada su istraživači rješenje svojih problema dobivali u snu ili tzv. hipnagoškom stanju. Tesla je dao niz drugih izjava prema kojima se može zaključiti da je imao pristup netipičnim stanjima svijesti u kojima je komunicirao s neuobličenim inteligencijama koje je doživljavao kao entitete izvan sebe.
 
1. veljače 2011. (kino dvorana Muzeja) nakon predavanja bit će predstavljanje Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost i slikovnice Nikola Tesla – izumitelj budućnosti.
 
Prezentacija Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost
Voditeljica: Maja Priselac, O udruzi i projektima uz prikaz fotografija s dosadašnjih projekata
Govornici: Dubravka Davidović, tajnica Udruge, Planovi i ciljevi Udruge za 2011. godinu
Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge, Otvaranje natječaja za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost 2011.
http://www.unt-genius.hr/
 
Prezentacija slikovnice Nikola Tesla – izumitelj budućnosti
Govornici: Vesna Bunčić, ravnateljica Muzeja Like
Marijan Puhovski (Gipa-Art d.o.o.)
 
Godine 2007. u Smiljanu započeo je projekt izrade Slikovnice o Nikoli Tesli. U suradnji s kustosicom korčulanskog Muzeja Sani Sardelić održana je likovna radionica s djecom područne škole Smiljan.
Slikovnica je tiskana 2011. i promovirana 10. srpnja povodom 154. obljetnice rođenja Nikole Tesle u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu.
Tekst je izradila Sani Sardelić, ilustracije djeca Smiljana, pripremu i grafički dizajn Gipa-Art d.o.o. Zagreb, a nakladnik je Muzej Like Gospić.
 
 
2. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Zorica Civrić: TESLA I PREDVIĐANJE FENOMENA ODRŽIVOSTI
 
Ubrzana industrijalizacija koja je globalno trajala sve do druge polovice XX. stoljeća, doprinijela je da danas živimo u krizi globalnog karaktera – ekološkoj krizi, nastaloj uslijed intenzivne eksploatacije i iscrpljivanja neobnovljivih izvora energije, ekološke degradacije okruženja, ugrožavanja karaktera ljudske zajednice, individualnog i kolektivnog zdravlja ljudi, kao i globalnih geofizičkih pretpostavki života.
Sedamdesetih godina prošlog stoljeća počela se iskazivati povećana zabrinutost i briga za ekologiju i kvalitetu prirodnog okruženja. Na razini globalne svjetske privrede od tada se postupno javlja koncept održivog razvoja kao odgovor na izazove tehnoloških i privrednih kretanja koja su se razvijala ne vodeći računa o zaštiti okoline i prirodnih resursa.
Uloga Teslina znanstvenog rada i promišljanja osvijetljena u kontekstu održivog razvoja postaje sve značajnija. Koliko Teslin znanstveni rad ima obilježja „održive znanosti“, koliko unapređuje osnovno razumijevanje ljudskog okruženja i omogućava primjenu rješenja održive prakse? Koliko u Teslinom znanstvenom pristupu ima elemenata da možemo reći da je njegov znanstveni rad i „znanost zа održivost“, znanost koja je posvećеnа i ojačavanju svijesti ljudi o negativnim posljedicama razvoja tehnologije.
Pitanja koja je Tesla razmatrao, a koja su i pitanja i teme koncepta održivosti su: energija, obnovljivi izvori, električna vozila, metalurgija, ugljen, problem šuma i svježe vode, proizvodnja ozona, kao i ljudsko ponašanje te zdravlje.
 
3. veljače 2011. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)
Davor Jandrijević: BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE POMOĆU TESLINIH POVEĆALA UZ DEMONSTRACIJU
 
Bežični prijenos energije još uvijek nije ušao u široku upotrebu i predstavlja misterij za suvremenu tehnologiju. Tesla ga je uspješno izveo početkom 20-tog stoljeća.
Želimo znati da li se velike količina energije na velike udaljenosti mogu bežično prenositi današnjom tehnologijom i koje tehnološke izazove to stavlja pred nas.
Da bismo to bolje upoznali, od priručnog materijala napravljena su Teslina povećala (Tesla Magnifier) koja na udaljenosti od nekoliko metara pale neonke (fluorescentne cijevi).
Nad tim prototipom obavljena su mjerenja električnih veličina koja su dala rezultate koje nismo očekivali. Pokušat ćemo ih protumačiti sadašnjim znanjem i simulacijom pomoću računala.
 
 
4. veljače 2011. u 20 sati (Demonstracijski kabinet Nikole Tesle)
Kazalište Tvornica lutaka: RADIO TESLA
 
Predstava RADIO TESLA smješta poznatog inovatora na sam početak njegovog životnog puta, u doba kada je započeo otkrivati neotkriveno. Poticajno se doziva Teslu kao vječnog dječaka i brani pravo na inovativnost neomeđenu standardima odraslih. U predstavi Nikola Tesla se predstavlja onakav kakav je, sa svim svojim usponima i padovima, potragama za vlastitim identitetom i naposljetku – izumima, kao rezultatima brojnih neprospavanih noći i autističkog načina života.
 
Produkcija: Kazalište Tvornica lutaka
Producenti: Boris Čović, Ana Suntešić
Autorski tekst: Filip Šovagović
Režija: Mario Kovač
Scenografija i rekviziti: Veronika Radman
Asistent scenografije: Tomislav Zidar
Video: Josip Visković
Frizura: Ivana Perić
Svjetlo i efekti: Zdenko Trandler
Glazba: Ivan Koprivčević
Kostimografija: Katja Šunjić
Tonski majstor: Ivan Koprivčević/Marko Matić
Glume: Sven Jakir, Robert Ugrina i Petra Radin
 

povratak